Luister naar je darmen want zij kunnen je veel vertellen

Is het je weleens opgevallen hoe je darmen op bepaalde dingen reageren. Een vriendin van mij heeft Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) aka spastische darm. Ze is gevoelig voor bepaalde voedingsstoffen, dan spelen haar darmen op. Maar als ze gespannen is spelen haar darmen ook op. Nu is het bij haar extreem doordat ze PDS heeft, zij heeft dan bijvoorbeeld heel de nacht krampen en brengt dan meer tijd op de pot dan in bed door. Maar ook wij kunnen leren van onze darmen. De één krijgt diarree bij spanningen en stress. De ander kan juist niet meer naar de wc. Luister naar je darmen want zij kunnen je veel vertellen.

Waar moet je nou op letten als je je darmen gezond wil houden

Ook ik ken mijn darmen inmiddels goed genoeg. Ik ben één van de mensen die niet naar de wc kan als ik last van spanningen heb. Dit hoeft trouwens niet eens negatief te zijn, ook bij gezonde spanning of leuke spanning die je bijvoorbeeld voelt als je op vakantie gaat, heb ik er last van. Ik kan dan liters water drinken en uren op de wc zitten zonder resultaat. Niet goed voor je, want te lang op de wc zitten of te hard persen heeft weer een heleboel andere nare gevolgen. Waar moet je nou op letten als je je darmen gezond wil houden? Ook bij spanningen en stress?

Ik vind het tegenwoordig lastig. Je hebt nu zoveel mensen die wel iets over voeding te zeggen hebben. De één zegt dat koolhydraten goed zijn, de ander zegt dat je ze moet vermijden. De één zegt dat je groentes rauw moet eten, de ander zegt dat je juist alles door moet koken. En tegenwoordig moet alles geloof ik, glutenvrij zijn. Wat is nou écht gezond én goed voor je darmen en dus je lijf?!

Buikgevoel

Een paar weken geleden kreeg ik het boek Buikgevoel van Suzanne Bos thuisgestuurd. Op haar 21e krijgt Suzanne te horen dat ze darmkanker had. Daarmee verloor ze het vertrouwen in haar buik, maar toen ze meer te weten kwam over de werking van de Damen, verdween die onzekerheid.

Bos schreef het boek Buikgevoel, wat ik van mijn darmen heb geleerd. Hierin deelt ze haar ervaring met darmklachten, vermoeidheid, operaties, onderzoeken en vooral: hoe ze heeft geleerd om haar buikgevoel goed te interpreteren. ‘Je buik vertelt je zóveel. Het geeft je een waarschuwing als je te veel hooi op je vork hebt genomen en rust nodig hebt. Het helpt je bij het nemen van beslissingen en slaat alarm als je iemand ontmoet die niet te vertrouwen is, of als je bedorven vis eet. Als je goed naar je buikgevoel luistert dan weet je wat dat gevoel (positief of negatief) je vertelt en belangrijker: of het ook klopt.’

Een heftig verhaal

Het eerste deel van het boek neemt je mee in het verhaal van Suzanne. Wat zij meemaakte na de diagnose, tijdens alle operaties en het herstel. Het tweede deel van het boek vertelt vooral waar je op moet letten; wat je kan doen om jouw buik gezond te houden. Hoe je naar je buik kan luisteren en wat je buik jou allemaal kan vertellen. Er staan tips in over eten en drinken. Wat zorgt bijvoorbeeld voor gasvorming in de buik? Wat helpt als je dunne ontlasting hebt? Of wat moet je juist eten en drinken als je last van constipatie hebt? Ik denk dat heel veel mensen iets aan dit boek kunnen hebben. Als je al last van je darmen hebt omdat je bijvoorbeeld zelf ook herstellende bent van een darmziekte, omdat je PDS hebt of gewoon omdat je merkt dat je darmen je meer vertellen en je niet helemaal weet wat ze nou proberen te vertellen.

Een leerzaam boek

Het boek is meer dan een boek over darmen. Het is een persoonlijk verhaal van iemand die een heftige tijd heeft meegemaakt. Maar deze heftige tijd heeft haar krachtiger gemaakt. Het boek gaat ook daarover en over accepteren en loslaten. Iets wat ik door mijn burn out ook heb geleerd. Zo zie je maar weer hoe belangrijk het is dat je loslaat. Maar ook rust is zo belangrijk. Zorg dat je ontspannen bent. En het gaat over hoe wij soms onszelf ziek maken en ziek houden. Ik vind het een inspirerend en krachtig boek en ik raad het iedereen aan. Het boek is o.a verkrijgbaar bij Bol.com.

Bron: http://www.tantetruuskanalles.nl/luister-naar-je-darmen-want-zij-kunnen-je-veel-vertellen/