Jezelf leren kennen door de krampen en pijn in je buik

NIJMEGEN – Wat vlinders in de buik je willen vertellen, is voor de meeste mensen wel duidelijk. Bij buikpijn, krampen, winderigheid of opgeblazen gevoel is de boodschap – een makkelijk te achterhalen voedselvergiftging daargelaten – vaak minder eenduidig.

Terwijl je niet zelden kunt achterhalen waarom je buik zo reageert. In veel gevallen kun je jezelf ook nog eens van de buikklachten afhelpen. Dat is de stellige overtuiging van Suzanne Bos-Heerkens (44). Donderdagavond licht ze haar ideeën toe in een lezing bij de Nijmeegse boekhandel Dekker van de Vegt.

 

Prikkelbare darmsyndroom

Bos is auteur van het boek ‘Buikgevoel’. Daarin vertelt ze over het leven met een darmziekte.  ,,Op mijn 18e kreeg ik de diagnose ‘prikkelbare darmsyndroom’. Doordat je heftig reageert op prikkels, heb je dan afwisselend last van bijvoorbeeld opgeblazen gevoel, diarree en verstopping.”

Ze was 21 toen bij haar ook nog eens een tumor in de darmen werd gevonden. Inmiddels is ze zeven keer geopereerd. ,,Of acht? Ik heb ook nog een keizersnee gehad en ben een beetje de tel kwijt.”

 

Verborgen

Hoe ellendig ook, de lange ziektegeschiedenis hebben Bos bewust gemaakt van haar darmen en hoe die reageren. Dat dit voor de gemiddelde mens lastig is, komt omdat darmen hun eigen gedrag bepalen. ,,De vertering van eten gaat onwillekeurig. Wat zich in je darmen afspeelt, blijft verborgen voor je bewustzijn.”

Of toch niet? Volgens Bos zijn er genoeg aanwijzingen dat er wel degelijk lijntjes lopen tussen buik en hersenen. Inderdaad, zoals met die knoop in je maag voor een examen. Of bij vlinders in de buik. ,,Dan weten we precies dat we verliefd zijn.”

 

Boodschap ontcijferen

 Zo kan iedereen volgens Bos ook bij zichzelf leren achterhalen wat het betekent als kramp of pijn optreedt. Maar dan moet je wel leren bij jezelf de ‘onbewuste’ boodschap te ontcijferen die de buik je stuurt.

Als voorbeeld geeft ze de aanval van misselijkheid toen ze een keer vis at op vakantie aan het strand in het buitenland.  In Amsterdam kan ze sindsdien met een gerust hart vis eten. ,,Maar zodra ik op vakantie vanuit een restaurant ook maar een glimp opvang van een strand en iemand in mijn buurt vis eet, word ik spontaan misselijk.”

Ze verklaart dat doordat haar ‘database in de hersenen’ blijkbaar alle voorgaande buikgevoelens samen onthoudt: vis, strand en vakantie.

 

Zweverig?

Zweverig? Bos stelt dat steeds meer artsen zich achter deze theorie scharen. Erkenning voelde ze toen ze het boek The Mind-Gut Connection las van de Amerikaanse maagdarmspecialist én neurowetenschapper Emeran Mayer. ,,Hij bevestigde wat ik al wist, maar dan met medische onderbouwing.”

Bos heeft ‘Buikgevoel’ ook geschreven voor mensen zonder chronische darmklachten. ,,Iedereen kan door beter te luisteren naar de eigen darmen, klachten verhelpen. Belangrijk is dat je de aard klacht snel herkent. Kom je direct in actie, bijvoorbeeld door te mediteren of te masseren, dan voorkom je dat het ongerief onnodig uit de hand loopt.”